Ілюстрація REUTERS

Міжнародна група вчених виявила, що Гренландський крижаний щит може повністю зникнути вже до середини сторіччя.

Причиною цього є озера, які утворюються на поверхні льодовика, повідомляє Naked Science з посиланням на Nature. Під впливом глобального потепління вони швидко розростаються і зливаються в більш великі джерела. Вода просочується до основи щита і, переносячи тепло, стимулює руйнування зсередини. Через це утворюються тріщини, які прискорюють стікання інших озер. За словами дослідників, така ланцюгова реакція здатна прискорити танення льоду на 400 відсотків.

Читайте такожВ Арктиці лютий став найтеплішим за останні 60 років
«Цей крижаний щит, який покриває 1,7 квадратних кілометри, був відносно стабільним ще 25 років тому, але зараз він втрачає мільярд тонн в день. Це підвищує рівень Світового океану на міліметр кожен рік, що набагато швидше передбачень, висловлених кілька років тому», - розповів учасник дослідницької групи з Кембріджа Пол Крістофферсон.

Відео дня

Як повідомляє видання, для складання більш детального прогнозу вчені створили 3D-модель, яка грунтується на даних спостережень, отриманих за останні роки. Один з передбачуваних сценаріїв показав, що за п'ять днів можуть стікати до 124 озер, а довжина їх мереж сягає 135 кілометрів. Відповідно до цих даних, весь Гренландський крижаний щит може повністю розтанути до середини XXI століття.

Як повідомляв УНІАН, вічна мерзлота в найхолоднішій зоні Арктики, що раніше вважалася принаймні тимчасово захищеною від глобального потепління, завдяки екстремально низьким температурам, тепер тане з такою швидкістю, що стане вкрай небезпечним джерелом вуглекислого газу в атмосфері Землі вже через 40-60 років.