Вода в Дніпрі може піднятися до 2 метрів / фото УНІАН

Великий приплив води в річці Дніпро, який викликаний таненням льоду і снігу (весняна повінь), не матиме негативного впливу на мости та інші об'єкти інфраструктури, оскільки Дніпровський каскад гідроелектростанцій і гідроакумулюючих станцій зможе виконати своє функціональне призначення і врегулювати рівень води в річці.

Читайте такожТакого не було вісім років: Києву загрожує повінь

Про це у відповідь на запит УНІАН повідомили в прес-службі компанії-оператора ГЕС і ГАЕС «Укргідроенерго».

Відео дня

«Гідротехнічні споруди і обладнання ГЕС і ГАЕС знаходяться у працездатному стані і зможуть виконувати своє функціональне призначення в запланованих режимах. Тому весняне водопілля на водосховищах Дніпровського каскаду не матиме негативного впливу на гідротехнічні споруди, мостові переходи, об'єкти інфраструктури», - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що робота енергосистеми в період повені традиційно буде відчувати певні навантаження при регулюванні добового графіка споживання електроенергії, але при цьому зменшиться споживання палива на ТЕС і витрати на його придбання. В умовах повені «Укргідроенерго» прогнозує виробництво електроенергії в березні на рівні 1,3 млрд кВт-год, у квітні – 1,7 млрд кВт-ч.

«За нинішніх і прогнозованих гідрологічних і льодових умовах гідротехнічні споруди Київської ГЕС здатні забезпечити надійну і безаварійну роботу», - відзначили в компанії.

У прес-службі додали, що, згідно з прогнозом, вода в Дніпрі і Прип'яті може піднятися на 0,8-1,9 м, а в Десні та її притоках на 0,8-2,6 м.

«Підвищення рівня води до 2 м є безпечним для інфраструктури населених пунктів і нормальної роботи гідроелектростанцій», - повідомили в прес-службі, додавши, що на сьогодні водосховища Дніпра мають значний вільний об'єм для безпечного пропуску великого об'єму води.

Також в компанії відзначили, що товщина снігу на Київському водосховищі становить 20-30 см, на Канівському і Кременчуцькому - 11-20 см, при цьому на інших водосховищах Дніпровського каскаду сніг відсутній. Наявність снігу сприятиме уповільненню руйнування льоду і полегшить процес пропуску великого потоку води.

Довідка УНІАН. «Укргідроенерго» експлуатує 103 гідроагрегати на 10 гідроелектростанції на Дніпрі та Дністрі: Київську, Канівську, Кременчуцьку, Середньодніпровську, Дніпровську ГЕС-1 і ГЕС-2, Каховську ГЕС, Київську гідроакумулюючу електростанцію (ГАЕС), Дністровську ГЕС та Дністровську ГАЕС (Дністровська ГАЕС знаходиться на етапі завершення будівництва), загальна встановлена потужність яких становить 5744 МВт. Робота ГЕС і ГАЕС забезпечує покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності в енергосистемі України.