Загальна площа вічної мерзлоти на Землі - 35 млн км2 / фото NASA/JPL-Caltech/Charles Miller

Вічна мерзлота Арктики стрімко тане, стаючи джерелом значної кількості парникових газів в атмосфері.

Про це йдеться у новому дослідженні, проведеному вченим Ніколасом Паразу з Лабораторії реактивного руху NASA у Каліфорнії, передає Naked Science.

Зокрема, вічна мерзлота в найхолоднішій зоні Арктики, що раніше вважалася принаймні тимчасово захищеною від глобального потепління завдяки екстремально низьким температурам, тепер тане з такою швидкістю, що стане вкрай небезпечним джерелом вуглекислого газу в атмосфері Землі вже через 40-60 років.

Відео дня

Дослідження показало, що до 2300 року загальний викид вуглекислого газу в цьому регіоні буде в 10 разів більшим, ніж всі викиди від діяльності людини за 2016 рік.

Читайте такожУчені прогнозують глобальну катастрофу через ртуть у вічній мерзлоті

У вічній мерзлоті міститься різний органічний матеріал, наприклад листя, що замерзло, не розклавшись. Розморожування вічної мерзлоти призводить до вивільнення і подальшого розкладання органіки і виділення в атмосферу двоокису вуглецю і метану.

У своєму дослідженні вчені умовно розділили Арктику на більш теплу і холодну зони, й за допомогою математичної моделі побудували процес танення вічної мерзлоти в найближче століття. На їхній подив, з'ясувалося, що саме холодні області стануть головним джерелом вуглекислого газу в найближчому майбутньому, причому вони "обійдуть" за цим показником теплі в п'ять разів.

Справа в тому, що в теплій зоні, де грунт вже частково відтанув, рослини, які з'явилися, видаляють СО2 з атмосфери. За розрахунками вчених, до кінця 2100-х років фотосинтез повністю врівноважить збільшення викидів парникових газів з вічної мерзлоти.

Вічна мерзлота - це грунт, яка протягом багатьох років або навіть декількох століть залишалася під льодом, тобто не відтавала. Загальна площа вічної мерзлоти на Землі - 35 млн км2. Поширення - північ Аляски, Канади, Європи, Азії, острови Північного Льодовитого океану, Антарктида.