Ілюстрація / REUTERS

Глобальне потепління може призвести до катастрофічного падіння рівня розчиненого кисню в морській воді. Це викличе масове вимирання морської фауни.

До такого висновку прийшли вчені Університету Отаго, результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, передає Phys.org.

Читайте такожВчені попередили про катастрофічне зниження рівня кисню в Світовому океані

Відео дня

Геологи проаналізували вміст ізотопів урану у відкладах на території Англії та Італії, вік яких сягає близько 100 мільйонів років. Це дозволило оцінити вміст кисню в стародавніх океанах, а також причини його виснаження.

Виявилося, що під час другої океанської аноксичної події, що відбулася 94 мільйони років тому, в океани потрапляла велика кількість сполук вуглецю, чому сприяв високий вміст вуглекислого газу атмосфери.

За словами вчених, зараз зростання концентрації парникових газів через діяльність людини відбувається набагато швидше і ступінь дезоксигенації, характерна для крейдяного періоду, буде досягнута через сотні тисяч, а не мільйони років.

Вже зараз у Світовому океані виникають мертві зони - області, де у воді міститься дуже мало кисню. Згідно з результатами дослідження екологів з Швеції і США, число мертвих зон в останні роки перевищила чотири сотні.