Ілюстрація / REUTERS

Дослідники з Данського метеорологічного інституту повідомили, що лютий 2018 року в Арктиці став найтеплішим за останні 60 років.

У нормі середні зимові температури в регіоні складають близько -20 °C, проте в лютому 2018 року температура на півночі Гренландії піднімалася до 4,4 °C. Також дослідники відзначили, що шар арктичного морського льоду за зиму став тоншим: у нормі він наростає в холодні місяці.

Про свідоцтва кліматологів пише портал LiveScience, передає Naked Science.

Відео дня

Раніше такі погодні аномалії спостерігали восени 2016 року. Тоді зменшення площі льоду призвело до надзвичайно теплої зими.

Читайте такожМинулий рік увійшов у трійку найспекотніших за всю історію спостережень
Аномально високі температури 2018 року зафіксували на мисі Морріс-Джесуп в найпівнічнішій точці Гренландії. 20 лютого температура перевищувала 0 °C протягом доби, а 24 лютого піднялася до 6 °C. У 2011 році зимові температури піднімалися і вище, проте такі "відлиги" тривали недовго і були одиничними. У 2018 році плюсовими температурами запам'яталися дев'ять лютневих днів, що не йдуть один за одним. Також у 2011 році температура безперервно трималася вище нуля протягом 16 годин, а в 2018 році цей період склав як мінімум 61 годину.

За словами океанолога Джеймса Оверленда, такі аномалії виникають, коли сильні бурі над північною частиною Атлантичного океану взаємодіють з висотними струменевими течіями - вузькими зонами сильних вітрів у верхній частині тропосфери. Цей процес приносить тепле вологе повітря Атлантики в Центральну Арктику. За словами кліматологів, до кінця ХХ століття подібні потепління траплялися в середньому раз на десятиліття. Зараз цей "крок" скоротився до двох років. Оскільки в останні роки арктичні льоди порівняно швидко тануть, тепле повітря, що потрапляє в Арктику, не встигає охолоджуватися.

Дослідники вважають, що в найближчі роки такі "відлиги" будуть відбуватися частіше і стануть більш інтенсивними.