Ілюстрація / REUTERS

Відомий фізик Стівен Хокінг заявив, що якщо людство не зменшить викиди парникового газу, то Земля може перетворитися на справжнісіньке пекло.

Експерт Національного екологічного центру України Ірина Ставчук у коментарі "Обозревателю" зазначила, що сьогодні середній показник досягає не 2, а 4 градусів.

"Якщо говорити про висновки вчених і про прогнози, то є досить великі шанси, що ми стикнулись з дуже і дуже серйозною проблемою", – наголосила еколог.

Відео дня

Читайте такожУкраїнський клімат перетворюється на суміш пустелі й тропіків

Якщо середній показник зберігатиметься на рівні 4 градусів, то це призведе до вимирання не тільки живих видів та екосистем, але, зокрема, і людей – голод та затоплення величезних територій. Ставчук зазначила, що людство ще може уникнути катастрофи і врятувати планету.

"В усьому світі потрібно займатися енергозбереженням і поступово переходити на 100% відновлюваної енергетики до середини століття. Але, на жаль, дуже сильне лобі у вугільній промисловості, лобі викопних палив", – сказала вона.

"До 2050-го року навіть якщо ми утримаємо температуру на рівні 2 градусів, у світі вже буде 250 мільйонів кліматичних біженців", – підсумувала еколог.