Пленарне засідання кліматичного саміту / REUTERS

У Парижі у вівторок, 12 грудня, відбувся кліматичний саміт "Одна Планета" (One Planet Summit), який ініціював президент Франції Еммануель Макрон.

Як повідомляє "Міжнародне французьке радіо",в підсумковій декларації саміту учасники оголосили про низку заходів з боротьби з глобальним потеплінням, передає lb.ua.

Одним з головних досягнень стало створення коаліції "вуглецевого нейтралітету". Мова йде не просто про скорочення викидів парникових газів, а про те, що викиди вуглекислого газу в повітря повинні бути ефективно нейтралізовані завдяки, наприклад, висадці дерев. До коаліції увійшли 15 країн, в тому числі Франція і Німеччина.

Відео дня

Читайте такожФранція дала мільйони американським вченим на дослідження глобального потепління

З фінансових досягнень саміту видання виділяє оголошення фонду Білла Гейтса, який надасть 315 мільйонів доларів для того, щоб допомогти найбіднішим країнам світу адаптувати своє сільське господарство до кліматичних змін. Пошуки фінансування відкрито заявлялися в якості основної мети саміту. Всього за підсумками саміту було залучено понад 600 мільйонів доларів.

Макрон, який організував цей саміт, заявив, що у світової спільноти поки що не виходить успішно боротися з глобальною зміною клімату.

"Ми програємо битву. Тим, хто жив до нас, пощастило більше. Вони, звичайно, скажуть, що не знали про це. І це правда. Але ось уже упродовж 20 років картина стає все яснішою. І коли сьогодні я говорю, що ми програємо битву, я ось що маю на увазі: зі мною сьогодні зібралися голови держав і урядів, але через 50, 60 або 100 років деяких з цих країн (може бути, п'яти, десяти або п'ятнадцяти) вже не буде на обличчі планети", - цитує Макрона Euronews.

Саміт проходив 12 грудня, рівно через два роки після підписання паризької угоди про клімат. Але після того, як новий президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з угоди, іншим його учасникам довелося шукати додаткові способи боротьби з глобальним потеплінням.

Офіційних представників США на саміті не було, але приїхали колишні американські керівники. Екс-держсекретар Джон Керрі назвав ганьбою відсутність на форумі урядовців Трампа. Розкритикував нинішній підхід Білого Дому до проблеми і колишній губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер.