Прискорювати руйнування льодовика може вітер / фото naked-science.ru

Дослідники зі США та Австралії дійшли висновку: прискорювати руйнування льодовика Тоттен у Східній Антарктиці може вітер. Потоки повітря направляють до льодовика теплу воду океану, яка підточує нижню частину крижаної маси, передає Naked Science.

Водозбірний басейн льодовика за площею можна порівняти з територією Франції й охоплює близько 538 тис. км2. Довжина в поперечнику дорівнює близько 750 км, протяжність — близько 1100 км. Це шельфовий льодовик: він "стікає" від берега в море. Більш тонкий плавучий шельф утримує на місці масивну берегову частину. Верхній шар води навколо шельфу — його власна вода, яка розтанула. Під нею лежить інший шар, більш теплий і солоний. Найчастіше вони не збігаються, але іноді тепла вода може підніматися і проникати в поглиблення в нижній частині шельфу.

Читайте такожКліматична система виходить з рівноваги - експерт

Відео дня

Автори нової роботи досліджували 629 пар супутникових знімків території, зроблених спектрорадіометром MODIS протягом декількох років. Зміни території порівняли з даними про направлення вітрів і рух морського льоду в цей період. З'ясувалося, що вітри впливають не тільки на горизонтальне, а й на вертикальне переміщення мас води. Коли частина води біля поверхні зміщується в певному напрямку, "порожнечу" заповнює маса, що піднялася знизу. Дослідники виявили, що вода перемішується в середньому через 19 місяців після сильного впливу вітрів.

Вчені очікують, що в майбутньому вітри Східної Антарктики стануть ще сильнішими через глобальне потепління. В результаті шельф може стати тоншим, й льодовик сповзе в океан, піднявши рівень води.