Подальший розігрів планети загрожує затопленням тисячі міст у світі / скріншот

Глобальне потепління наповнило чорноморські пляжі водоростями і нашкодило мідіям. Підводний світ уже змінився, що засвідчують дослідження науковців, йдеться в сюжеті ТСН.

«Це камери для підводної зйомки», - показує власне творіння гідробіолог Олександр Куракін. Саморобний бокс важить 8 кг і допоміг протягом останніх 20 років зафіксувати зміни в Чорному морі. На очах у вченого традиційних мешканців підводного світу витісняли іноземні гості. Цього разу море зустрічає його гарними новинами.

Читайте такожЧерез кліматичні зміни Україна "змістилася" на 400 кілометрів на південь

«Крабів трав’яних років десять не було взагалі, а зараз – бачите? За дві хвилини знайшов уже двох», - радіє вчений. Натомість одеські мідії не витримують потепління води і браку кисня – їх стало вдесятеро менше за останні два десятиліття. На додачу їх їдять занесені у Чорне море здалека рапани. Аби не сумувати з приводу глобального потепління, науковець жартує, що до Єгипту нам іще далеко. «Поки що коралових поліпів і восьминогів не з’явилося», - каже Олександр.

Одна з проблем Чорного моря – водорості. Їх дуже багато біля узбережжя, і такий зелений кордон псує бізнес тим, хто вкладає гроші у пляжі. В інституті морської біології зберігають перші супутникові фото того, як почалося нашестя рослин у 2010 році. Тоді Дунай, який впадає в море на Одещині, був у півтора рази повноводнішим за норму – і приніс із собою прісну воду з мікроорганізмами, добривами тощо. Домішки під час рекордної спеки створили таку реакцію, від якої узбережжя не може оговтатися досі.

Біолог Галина Мінчева захоплено копирсається у прибережному «врожаї», де є чимало матеріалу для досліджень. Те, що відпочивальникам здається однорідною зеленою хмарою, для неї – десятки окремих видів рослин та живих істот. Перелік водоростей, які вода викидає на берег, для біолога приблизно те саме, що загальний аналіз крові для лікаря. От тільки діагноз Мінчева ставить морю: чим тонші зелені нитки, тим гірше пацієнтові. У прибережних стосах такої вати ще 80% відсотків, але море все ж одужує, хоч і повільно.

Вода регулярно «зацвітає» від високої температури, і тут прогнози фахівців невтішні. Нинішніми темпами ми матимемо +4 градуси вже до кінця сторіччя, тож Чорне море – в прямому сенсі – вийде з берегів разом із підняттям рівня світового океану. Катастрофа загрожує Херсону, який може просто зникнути з карти суходолу, а якщо людство продовжить розігрівати планету парниковими газами, льодовики можуть розтанути взагалі – і під водою опиняться тисячі міст в усьому світі, а море з’їсть стільки української землі, що Крим стане островом.

Читайте такожУкраїнський клімат перетворюється на суміш пустелі й тропіків

Щороку науковці прораховують з десяток таких моделей – як поведеться світовий океан при подальшому глобальному потеплінні. Але для Чорного моря є набагато конкретніші і більш близькі за часом кліматичні проблеми. Під час останніх досліджень на дні біля Одеського порту вчені знайшли чотири десятки видів, які геть не притаманні Чорному морю. Занесли їх кораблі часто навіть з іншої півкулі – усе це живе на дні і шукає слушного моменту, аби розвинутись вздовж усього узбережжя. Ідеться і про небезпечні спори, котрі активізуються, якщо вода ще потеплішає або стане менш солоною. Тоді Україна стикнеться з явищем червоних приливів, дотепер притаманному лише тропікам. «Це бомба уповільненої дії», - попереджають фахівці.