Такий ефект може проявлятися і на інших льодовиках / фото nnm.me

Дослідники з США виявили, що через водорості сніг на Алясці тане швидше. Про своє відкриття вони розповіли в журналі Nature Geoscience.

Chlamydomonas nivalis — це прісноводні водорості, що ростуть в полярних регіонах. Вони мають рожевий відтінок. Дослідники припустили, що через свій колір області, покриті водоростями, поглинають більше тепла, ніж просто білий сніг.

Читайте такожТанення льодовиків Антарктиди встановило рекорд за всю історію спостережень

Відео дня

Виділивши для експерименту кілька покритих водоростями областей, дослідники почали поливати одну із них водою, на іншій використовували добрива, частина території була очищена від водоростей.

Завдяки добривам водорості росли в чотири рази швидше, завдяки воді — у півтора. Протягом 100 днів учені вимірювали швидкість танення крижаної кірки, на якій росли водорості. Виявилося, що чим більше розросталися водорості, тим швидше танув лід. Крім того, тала вода підживлювала водорості, роблячи їх зростання ще більш інтенсивним.

За розрахунками команди, водорості на Алясці прискорюють танення в середньому на 17%. Дослідники вважають, що такий ефект може проявлятися і на інших льодовиках.