В середньому рівень океану підвищується на три міліметри в рік / фото newscientist.com

Австралійські вчені з'ясували, що принаймні вісім невеликих островів в Тихому океані зникли через підвищення рівня моря.

Патрік Нанн з колегами з університету Sunshine Coast отримали такі дані, проаналізувавши супутникові знімки і поспілкувавшись з місцевими жителями, пише "Новое время", посилаючись на New Scientist .

Увагу вчених привернув острів Понпеї - один з найбільших атолів Мікронезії, що виник приблизно 9 мільйонів років тому. Цей острів оточений великою кількістю дрібних островів, частина з яких є населеними. Патрік Нанн і його колеги прийшли до висновку, що як мінімум вісім островів з оточення атола Понпеї зовсім недавно зникли під водою.

Відео дня

Ці острови, якщо вірити місцевим жителям, почали зникати приблизно століття тому, і за цей час як мінімум два острови, де раніше жили і воювали між собою племена мікронезійців, стали дном моря. Решта шість островів були безлюдними.

Читайте такожКліматологи зафіксували рекордні втрати Гренландією крижаного покриву

Відзначається, що в середньому рівень океану підвищується на три міліметри в рік. А в західній частині Тихого океану через панівних вітрів це значення може досягати 12 міліметрів на рік.

Проте, вчені зробили один позитивний висновок зі свого дослідження Мікронезії. Виявилося, що не всі острови були знищені підвищенням рівня моря. Острови, які вкриті мангровими лісами або мають лагуни для уловлювання опадів, мабуть, мають хорошу стійкість до підвищення рівня моря.

"Це перші місця на Землі, які зазнали дійсно високих темпів підйому рівня моря, тому їх доля дає важливе розуміння того, що може статися. Але ми вважаємо, що є велика різноманітність відповідей - не кожен острів буде йти під воду", - резюмує один з авторів роботи, океанолог Саймон Альберт.