Експерти прогнозують подальший спад рівня води в Каспійському морі / фото syl.ru

При існуючих темпах глобального потепління російська частина акваторії Каспійського моря зміліє через 75 років. До такого висновку прийшли американські, російські та французькі вчені. Відповідне дослідження опубліковане в журналі Geophysical Research Letters, а коротко про нього повідомляє Американське геофізичне суспільство.

Щорічно в період з 1996-го по 2015-й рівень води в Каспійському морі, як показали вчені, знижувався на сім сантиметрів на рік. Всього за вказаний час показник впав на приблизно 1,4 метра, що поки ще на один метр вище історичного мінімуму, зафіксованого в кінці 1970-х років (29 метрів нижче рівня моря).

Експерти прогнозують подальший спад рівня води в Каспійському морі. Сильніше за все це буде відбуватися в північній частині озера, що припадає на Росію і Казахстан, де найменша глибина (приблизно п'ять метрів), повне висихання даної ділянки озера, при збереженні існуючих темпів потепління, прогнозується через 75 років.

Відео дня

Читайте такожКанадським вченим довелося перервати дослідження змін клімату через зміни клімату

Причиною всихання водойми називається підвищення температури приповерхневого шару атмосфери (за останні тридцять років приблизно на один градус Цельсія) через глобальне потепління.

До таких висновків автори прийшли, проаналізувавши дані з супутників місії GRACE (Gravity Recovery And Climate Experiment) і наземних спостережень з чотирьох станцій (відмічені на карті червоними крапками).

Каспійське море розташоване між Європою і Азією, вихід до нього мають п'ять країн. Водойма займає територію площею 371 тисячу квадратних кілометрів. Крім запасів нафти, газу та солі, водойма є нерестовищем для близько 90 відсотків від загальносвітової чисельності осетрових.

Фото: Цзяньли Чень / геофізичні дослідження письма / ЕПГУ