Ілюстрація / REUTERS

Прогнозоване зростання середньої температури у світовому масштабі може безпосередньо вплинути на «летючість» літаків і стати причиною відмін до третини рейсів. В іншому випадку – з літаків доведеться зливати паливо, знімати багаж або пасажирів. До таких висновків прийшли вчені під керівництвом Етану Коффеля із Колумбійського університету (США). Опублікували статтю в міждисциплінарному журналі Climatic Change.

Читайте такожУчені прогнозують Землі затяжне дощове майбутнє

«Результати нашого дослідження показують, що обмеження по вазі можуть виявитися несподіваними витратами для авіакомпаній, і вдарити по авіаційним перевезенням в усьому світі», — вважає Коффель. Вся справа в повітрі, за рахунок якого літак при зльоті набуває підйомну силу. Нагріваючись, повітря розширюється, і його щільність зменшується. У більш розрідженому повітрі крила створюють меншу підйомну силу.

Відео дня

У 2015 році вчені провели невелике дослідження. У ньому вони спрогнозували, що пов'язані зі спекою скасування рейсів в майбутньому можуть почастішати в чотири рази в таких американських аеропортах, як Денвер, Фенікс, нью-йоркський Ла-Гуардія і вашингтонський аеропорт імені Рональда Рейгана. У новому дослідженні вони екстраполювали отримані висновки ще на 15 найбільших аеропортів світу – в Європі, Близькому Сході, Китаї та Азії. На думку вчених, якщо глобальне потепління продовжиться зі спостережуваними темпами, на деяких типах літаків у найспекотніші дні злітну вагу доведеться знижувати на 4%.