фото ЮНІСЕФ

Науковці заявили про те, що поточна посуха на Близькому Сході буде тривати протягом ще 10 тисяч років. Відповідні висновки були зроблені дослідниками на основі аналізу кліматичної історії регіону за останні 130 тисяч років, повідомляється в статті, опублікованій в Journal of Quaternary Science, пише ZN.UA.

Читайте такожГлобальне потепління допомогло розв'язати громадянську війну в Сирії - вчені

У ході дослідження науковці проаналізували ізотопний склад сталагмітів в печері Кале-Корд на північному заході Ірану. Сталагміти, як пояснюють науковці, фактично безперервно формуються всередині печер в результаті руху крапельок і потоків води, що стікає по їхніх стінах і стелі. Ця вода, в свою чергу, потрапляє в печери з поверхні, і її ізотопний склад відображає те, який клімат панував у регіоні під час формування різних верств сталагміта.

Відео дня

Проаналізувавши історію формування сталагмітів у Кале-Корд за останні 130 тисяч років, науковці розкрили цікаві коливання клімату довжиною в кілька тисяч років, які в цілому повторювали те, що вони вже бачили при аналізі зразків льоду Гренландії. Це означає, що клімат в Північній Атлантиці і на Близькому Сході були нерозривно пов'язані один з одним і керувалися одними і тими ж механізмами.

Читайте такожЗасуха і повінь загрожують Таїланду в найближчі дні

Ці коливання клімату, імовірно пов'язані із змінами в характері руху Землі по орбіті чи довгостроковими коливаннями в характері руху течій в океані, призводили до того, що клімат Близького Сходу кожні кілька тисяч років "переключається" між двома режимами – відносно вологим, але холодним кліматом і теплим, але посушливим кліматом.

Сьогодні, як показують спостереження дослідників, Близький Схід вступив у чергову "суху" фазу, яка буде тривати приблизно 10 тисяч років.