Льодовик Ларсена З швидко відколеться від Антарктиди / фото esa.int

Вчені Європейського космічного агентства (ESA) за допомогою супутникових спостережень за льодовиком Ларсена С встановили, що в Антарктиді незабаром утворюється один з найбільших айсбергів в історії.

Як зазначають дослідники, знімки, зроблені за допомогою супутника Copernicus Sentinel-1, вказують на те, що тріщина у льодовику Ларсена наразі вже сягає 200 кілометрів, передає DT.UA.

Читайте такожДо узбережжя Канади приплив гігантський айсберг (фото)

Відео дня

Це означає, що льодовик Ларсена С "тримається" за крижаний масив Антарктиди тільки тонкою смужкою льоду шириною п'ять кілометрів. Коли ця тріщина досягне вод світового океану, льодовик перетвориться на айсберг площею 6600 квадратних кілометрів.

"Використовуючи фотографії та дані з CryoSat, ми прорахували товщину льоду і дійшли висновку, що висота надводної частини айсберга складатиме 190 метрів, і він буде містити у собі приблизно 1155 кубічних кілометрів льоду. Під водою буде ще приблизно 210 метрів льоду", - заявив Ноель Гурмелен з університету Единбурга.

Раніше геологи помітили нову тріщину в антарктичному шельфовому льодовику Ларсена. Вона розташована приблизно за 10 кілометрів від іншого розлому, який був зафіксований у грудні 2016 року.