REUTERS

Рішення президента США Дональда Трампа про вихід з Паризької кліматичної угоди - помилка і для США, і для всієї планети.

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон, повідомляє Українська правда з посиланням на BBC.

"Зміна клімату - одна з головних проблем нашого часу. Він змінюється вдень і вночі, але зміна клімату, глобальна. Це стосується всіх і якщо ми нічого не зробимо, наші діти пізнають світ міграції, воєн, злиднів, небезпечний світ. Це не те майбутнє, яке ми хочемо для себе, це не те майбутнє, яке ми хочемо для своїх дітей, це не те майбутнє, яке ми хочемо для нашого світу", - заявив Макрон.

Відео дня

Читайте такожКліматичний демарш Трампа: Ілон Маск і голова The Walt Disney залишили експертні ради при президенті США

У своїй промові через кілька годин після оголошення Трампа про вихід США з угоди, Макрон сказав, що немає "ніякого плану Б" щодо зміни клімату. Це рішення, за його словами, помилка і для США, і для нашої планети. Він закликав, перефразовуючи гасло передвиборної кампанії Трампа, "зробити нашу планету великої знову".

При цьому Макрон запросив американських вчених переїхати у Францію і продовжити свою роботу, зазначивши, що США можуть відвертаються від світу, але його країна не буде відвертатися від Америки.

Раніше, як повідомляє Reuters, Макрон провів з Трампом телефонну розмову. Вона тривала близько п'яти хвилин, обмін думками між лідерами країн був "прямим". "Президент [Еммануель Макрон] сказав, що вони можуть продовжити діалог, але ніщо не може бути переглядатися у Паризькій угоді по клімату", - уточнив співрозмовник агентства. США і Франція продовжать співпрацю, але не над проблемою клімату.

Як повідомляв УНІАН, президент США Дональд Трамп оголосив, що Сполучені Штати виходять з Паризької угоди про клімат, укладеної в 2015 році.

При цьому Трамп заявив, що Вашингтон почне нові переговори про укладення угоди по клімату на умовах, більш справедливих і вигідних для Сполучених Штатів.

Нагадаємо, напередодні засновник компаній Tesla і SpaceX Ілон Маск повідомив, що залишить експертні ради при президенті США Дональді Трампі, якщо той прийме рішення про вихід з Паризької кліматичної угоди.

Угоду про зміну клімату уклали 12 грудня 2015 на Конференції ООН з глобальним кліматичним змінам. 22 квітня 2016 в Нью-Йорку документ підписали 175 країн, серед яких і Україна.

Угодою передбачені зобов'язання щодо обмеження викидів парникових газів з метою запобігання підвищення температури повітря на планеті до кінця XXI століття в межах двох градусів за Цельсієм порівняно з рівнем доіндустріальної епохи.

Читайте такожАмериканський мільярдер заявив про намір боротися з політикою Трампа щодо клімату

Під час минулорічної виборчої кампанії Трамп погрожував виходом США з Паризької угоди, яка набрала чинності за чотири дні до обрання його президентом.

Світові лідери в розмовах з Трампом, і зокрема президент Франції Еммануель Макрон, закликали американського президента не приймати поспішних рішень по Паризькій угоді про зміну клімату.

За повідомленнями джерел Reuters, в рамках саміту "Великої сімки", що проходив 26-27 травня в італійському Таорміні на Сицилії, країнам вдалося знайти спільну мову щодо кліматичних змін. У підсумковому комюніке буде зазначено, що шість з семи країн підтримують Паризьку угоду. У той же час відзначається, що Сполученим Штатам надано більше часу, щоб прийняти рішення про їх позиції з цього питання.