REUTERS

Президент США Дональд Трамп оголосив, що Сполучені Штати виходять із Паризької угоди про клімат, укладеної в 2015 році, пише Бі-Бі-Сі.

При цьому Трамп заявив, що Вашингтон почне нові переговори про укладення угоди по клімату на умовах, більш справедливих і вигідних для Сполучених Штатів.

Трамп заявив, що Америка зможе домогтися кращих умов, і це допоможе американській промисловості.

Відео дня

Читайте такожМаск залишить експертні ради при Трампі у разі виходу США із Паризької угоди по клімату

"Ця угода - не стільки про клімат, скільки про те, що інші країни отримують перевагу за рахунок Сполучених Штатів", - заявив Дональд Трамп, підкресливши, що Паризька угода накладає на США "драконівські зобов'язання".

Президент навів в якості прикладу Китай та Індію, які, за його словами, зможуть розширювати свою вугільну промисловість, в той час як США повинні будуть її скорочувати.

Виконання зобов'язань згідно з Паризькою угодою, заявив Дональд Трамп, коштувало було б США до 2025 року 2,7 млн робочих місць.

Дональд Трамп обрушився з критикою на Зелений кліматичний фонд ООН (GCF), створений для надання допомоги країнам, що розвиваються, у пом'якшенні наслідків зміни клімату та адаптації до них.

За словами Трампа, цей фонд буде коштувати Сполученим Штатам мільярди доларів понад тієї допомоги бідним країнам, яку США надають.

Паризька угода - це тільки початок, заявив Трамп, в майбутньому вона призвела б до подальших замахів на суверенітет Сполучених Штатів.

"Настав час вийти з Паризького угоди", - заявив Трамп.

Критики цього рішення заявляють, що воно означає відмову США від світового лідерства у вирішенні найбільшої проблеми, що стоїть перед міжнародним співтовариством, зазначає Бі-Бі-Сі.

Як повідомляв УНІАН, угоду про зміну клімату уклали 12 грудня 2015 на Конференції ООН з глобальним кліматичним змінам. 22 квітня 2016 в Нью-Йорку документ підписали 175 країн, серед яких і Україна.

Угодою передбачені зобов'язання щодо обмеження викидів парникових газів з метою запобігання підвищення температури повітря на планеті до кінця XXI століття в межах двох градусів за Цельсієм порівняно з рівнем доіндустріальної епохи.

Читайте такожАмериканський мільярдер заявив про намір боротися з політикою Трампа щодо клімату

Під час минулорічної виборчої кампанії Трамп погрожував виходом США з Паризької угоди, яка набрала чинності за чотири дні до обрання його президентом.

Світові лідери в розмовах з Трампом, і зокрема президент Франції Еммануель Макрон, закликали американського президента не приймати поспішних рішень по Паризькій угоді про зміну клімату.

За повідомленнями джерел Reuters, в рамках саміту "Великої сімки", що проходив 26-27 травня в італійському Таорміні на Сицилії, країнам вдалося знайти спільну мову щодо кліматичних змін. У підсумковому комюніке буде зазначено, що шість з семи країн підтримують Паризьку угоду. У той же час відзначається, що Сполученим Штатам надано більше часу, щоб прийняти рішення про їх позиції з цього питання.