Трамп уже прийняв рішення / REUTERS

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп має намір вивести США з Паризької угоди про зміну клімату.

Про це повідомляє CNN з посиланням на два джерела, які обізнані з планами Трампа.

Як зазначає видання, це рішення призведе до істотного розриву у зовнішньополітичних відносинах з майже кожної країною на Землі і стане серйозним відкатом від зусиль колишньої адміністрації Барака Обами у питаннях кліматичних змін.

Відео дня

За даними видання, вчора, 30 травня, Трамп зустрівся з керівником Агентства з охорони навколишнього середовища Скоттом Прюіттом, який є ключовою особою, яка виступає за вихід США з Паризької кліматичної угоди. Сьогодні він планує зустрітися з секретарем Державного департаменту Рексом Тіллерсоном, який у свою чергу підтримує збереження участі США в цій угоді.

Читайте такожНа США більше не можна покладатися - Меркель

Водночас точний механізм виходу з угоди ще не був визначений, але Трамп дав ясно зрозуміти, що він планує виконати свою обіцянку під час виборчої кампанії у 2016 році щодо виходу з угоди.

Офіційне повідомлення повинно з'явитися на цьому тижні.

Трамп сьогодні у Twitter повідомив: "Я оголошу моє рішення щодо Паризької угоди впродовж наступних декількох днів. Зробимо Америку знову величною".

Як повідомляв УНІАН, угоду про зміну клімату уклали 12 грудня 2015 року на Конференції ООН стосовно глобальних кліматичних змін. 22 квітня 2016 року у Нью-Йорку документ підписали 175 країн, серед яких і Україна.

Угодою передбачено зобов'язання з обмеження викидів парникових газів з метою запобігання підвищенню температури повітря на планеті до кінця ХХІ століття у межах двох градусів за Цельсієм порівняно з рівнем доіндустріальної епохи.

Під час минулорічної виборчої кампанії Трамп погрожував виходом США з Паризької угоди, що набула чинності за чотири дні до обрання його президентом.

Світові лідери у розмовах з Трампом, і зокрема президент Франції Еммануель Макрон, закликали американського президента не приймати поспішних рішень щодо Паризької угоди щодо зміни клімату.

В рамках саміту "Великої сімки", що відбувався 26-27 травня в італійській Таорміні на Сицилії, у підсумковому комюніке було відзначено, що шість із семи країн підтримують Паризьку угоду. Водночас відзначалося, що Сполученим Штатам буде надано більше часу, щоб прийняти рішення щодо їх позиції з цього питання.