Ілюстрація / REUTERS

Міжнародний колектив кліматологів знайшов причину, через яку атмосфера над Антарктидою нагрівається значно повільніше, ніж над Арктикою. Відповідне дослідження опубліковане в журналі Earth System Dynamics, коротко про нього повідомляє Європейський геофізичний союз.

Вчені виявили, що причина повільного нагрівання повітря над Антарктидою полягає у великій середній висоті поверхні континенту (2,5 тисячі метрів відносно рівня моря).

Проведене фахівцями комп'ютерне моделювання показало, що зменшення середньої висоти материка призвело б до посилення реакції клімату на зростання концентрації парникових газів над континентом (провокує швидке підвищення температур). Подібні зміни, зазначили вчені, стимулюють процеси теплопереносу в атмосфері від екватора до південного полюса.

Відео дня

Читайте такожПолярні льоди Північної півкулі тануть з безпрецедентною швидкістю - вчені

Дані механізми, на думку авторів, відповідальні за те, що відбувається в Арктиці, де рівень поверхні відносно моря значно нижче, ніж в Антарктиді. Саме це пояснює той факт, що температура повітря в північній півкулі росте набагато швидше (до двох разів), аніж у південній.

Фахівці зазначають, що раніше відомі фактори, відповідальні за різні темпи потепління в Арктиці і Антарктиці (насамперед, зменшення частки відбитого світла через танення льодів), також дають свій внесок в глобальне потепління. Вчені вважають, що, оскільки з плином часу рівень поверхні Антарктиди щодо моря знижується, температура повітря над материком буде рости швидше, ніж в даний час.