Ілюстрація / REUTERS

За даними NASA і британського Метеорологічного управління, глобальні температури перевищили у минулому році показники 2015 року на 0,07 градуси за Цельсієм, пише Бі-Бі-Сі.

Хоча ці цифри знаходяться на межі статистичної похибки, NASA вказує, що за останні роки температурні рекорди були побиті тричі.

Читайте такожАномальна спека через зміни клімату може призвести до збільшення смертності на всій планеті - ООН

Відео дня

На думку вчених, певну роль зіграв феномен Ель-Ніньо, але основним чинником стали викиди парникових газів в атмосферу.

"2015 рік був офіційно визнаний найбільш теплим роком в історії спостережень, але тепер з'явилися дані про те, що його показники перевищені в 2016 році на 0,1-0,12 градуса, що здається невеликим ростом, але якщо подивитися на це в довгостроковому плані, то це дуже велике перевищення", - сказав Бі-бі-сі Гевін Шмідт з NASA.

Дані про коливання температур були опубліковані в середу кількома метеорологічними агентствами різних країн світу. Всі вони погоджуються у тому, що зростання температур в 2016 почасти обумовлений впливом Ель Ніньо.

Британське Метеоуправління вважає, що Ель-Ніньо додав 0,2 градуса до середньої температурі минулого року.

Інші фактори також впливали на зростання температур в 2016 році, в тому числі незвично тепла погода у Арктиці.

Метеорологи всього світу відзначають важливу роль феномена Ель-Ніньо в підвищенні температур за минулий рік, проте вони також згодні в тому, що він не є головним чинником у процесі глобального потепління.

"Навіть якщо виключити вплив Ель-Ніньо, два останні роки стали найтеплішими за всю історію спостережень, а це означає, що в цьому винні глобальне потепління і парниковий ефект", - говорить професор Еллі Хайвуд з університету Редінга.

"Ми також спостерігаємо рекордне зниження льодового покриву в Арктиці і Антарктиці", - говорить співробітник Всесвітньої метеорологічної організації Петтері Таалас.

Читайте такожПерші два місяці 2016 року встановили нові температурні рекорди на Землі

"Арктика нагрівається удвічі швидше, ніж у середньому світ. Постійне скорочення морських льодів сприяє зміні клімату і циркуляції океанських вод в інших районах світу. Ми також повинні приділяти увагу потенційному зростанню викидів метану в результаті танення вічної мерзлоти", - додає він.

Вчених і політиків турбує той факт, що нові дані підтверджують підвищення глобальної температури на 1 градус порівняно з доіндустріальним періодом історії людства. Новий показник наближається до межі в 1,5 градуси, встановленим Паризькою угодою по клімату.

Вчені вважають, що 2017 рік навряд чи стане найтеплішим за всю історію спостережень, але майже напевно увійде в число п'яти найбільш теплих років.