Розлом в льодовику

Від останньої частини шельфового льодовика "Ларсен С" протягом декількох тижнів або місяців відколеться брила льоду площею близько п'яти тисяч квадартных кілометрів, передає Би-би-си.

Льодовик "Ларсен С" - остання частина шельфового льодовика Ларсена, що залишається цілою. Раніше льодовик складався з трьох частин і мав загальну площу, порівнянну з площею острова Ямайка. За останні десятиліття льодовики "Ларсен А" і "Ларсен B" зруйнувалися і пішли під воду, як говорять багато вчених, через глобальне потепління.

"Ларсен А" відколовся від основного масиву льодовика в 1995 році. У 2002 році те ж саме сталося з частиною "Ларсена В" площею 3250 кв. км і товщиною 220 м. Всього через 35 днів "Ларсен" зруйнувався майже повністю.

Відео дня

Читайте такожТанення одного з найбільших льодовиків світу призведе до глобального підвищення рівня моря

Тепер процес дезінтеграції дійшов до останньої частини льодовика Ларсена. У грудні минулого року американське космічне агентство NASA показало фотографії розлому, шириною 100 м і глибиною до 500 м, що утворився на "Ларсені С". Коли цей розлом дійде до океану, від льодовика відколеться крижина площею 5000 квадратних кілометрів.

Відбутися це може протягом місяців. Зараз розлому залишається 20 км до океану. У грудні минулого року тріщина пройшла порівнянну відстань, 18 км, лише за кілька тижнів.

"Якщо через кілька місяців вона ще не буде відламана, я буду дуже здивований", - коментує професор Алан Лакмен, голова проекту Midas, в рамках якого вчені займаються спостереженням за зникненням полярних льодів

Команда Лакмена не вважає руйнування льодовика прямим наслідком глобального потепління. Як зазначають вчені, розлам у "Ларсені С" існував протягом десятиліть. Проте різко зростати він почав саме в останні роки.

Вчених більше турбує те, як відрив крижини позначиться на іншій частині льодовика.

"Ми впевнені, хоча багато хто не згоден, що льодовик буде менш стабільним, ніж зараз", - говорить професор Лакмен.

Крижина, яка відколеться від "Ларсена С" буде одним з найбільших айсбергів в історії, але її занурення в море незначно позначиться на рівні світових океанів. За деякими оцінками, якщо під воду піде весь льодовик "Ларсен С", рівень моря може піднятися на 10 сантиметрів.