REUTERS

Про це розповідається в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

На деяких островах зникала електрика, були перебої з транспортом, закриті школи. Відривають від святкових столів і негайно вивозять з небезпечних районів і філіппінців. До східного узбережжя наближається супертайфун під назвою "Нок-Тен", що рухається зі швидкістю 185 км на годину. 

Із Північного полюса – також тривожний сигнал. Там у листопаді та грудні температура перевищила середні показники на рекордні 5 градусів. І так само рекордно зменшилася цьогоріч товщина льодового покриву в Північному Льодовитому океані.

Відео дня

Читайте такожУ 2025 році аномальна літня спека стане нормою - вчені

Сигналів "SOS" від планети у вигляді ураганів, землетрусів, повеней і посух 2016 рік приніс чимало.

В ісландському метеобюро впевнені: якщо клімат не зміниться, то льодовики можуть зникнути впродовж наступних декількох десятиліть. А вони, як кісточка доміно, спричинять ланцюгову реакцію.

Світ змінюється. Одні дослідники вважають, що це космічні причини. Але більшість каже, що наша планета переживає нашестя... людей. І пручається з останніх сил.

Цього року "вибрики" природи коштували людству 520 млрд доларів. Це на 60% більше, ніж зазначалося у попередніх підрахунках світових організацій. Слова "глобальне потепління" уже в'язнуть у зубах. Але ці три градуси, на які людство підвищило температуру планети, діють на неї так само, як на нас з температурою 39-40. Землю лихоманить – то екстремальний холод трусить, то кидає в жар.

Читайте такожУ Чилі побито сторічний температурний рекорд

Еміліо Ло Савіо, один з найавторитетніших синоптиків, радник Міністерства з надзвичайних ситуацій Італії, запевняє, що людство надто пізно почало думати, що руйнує власний дім. Просто природа відповідає не одразу, глобальні катастрофи приходять із затримкою у десятки років.

Цього року природа оновила усі рекорди. 2016 рік може стати "найгарячішим" за останні 136 років, тобто, з моменту наукових спостережень. Попередній рекорд тримав 2015 рік. І це очевидна тенденція. І не тільки синоптична. Земля потерпала від землетрусів, повеней, ураганів, засух.

Може виявитись, що рятувати планету стане нікому. 2016 рік – це вже не попередження, а перші ознаки майбутніх потрясінь. Людство вже їх не відверне. Але ще може повпливати на їхню тривалість і силу. Платити за вирубані ліси, отруєні води, задимлене небо доведеться усім.

Читайте такожЗемлі загрожують катастрофічні цунамі й тайфуни вже через 20 років - вчені