Ілюстрація / REUTERS

Підвищення концентрації газу, основна частина якого проводиться великою рогатою худобою, серйозно шкодить зусиллям щодо запобігання глобального потепління шляхом скорочення викидів вуглекислого газу, передає Російська служба Бі-бі-сі.

Після відносного затишшя на початку 2000-х років концентрація метану в атмосфері почала різко зростати, попереджає професор Роберт Джексон зі Стенфордського університету. Разом з іншими вченими Джексон бере участь у проекті Global Carbon Project, мета якого - скорочення викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Читайте такожВчені: пташиний послід уповільнює глобальне потепління

Відео дня

"Вуглекислий газ залишається основним фактором, і на те є причини. Однак якщо ми будемо ігнорувати метан, ми ризикуємо втратити частину ефекту від скорочення рівнів CO2 в атмосфері", - заявив професор Джексон на конференції Союзу геофізиків США в Сан-Франциско.

Чому концентрація метану почала зростати саме в останні роки, неочевидно. Рівень метану залишався на досить низькому рівні з 2000-го по 2006 роки, у 2007 році почав повільно підніматися, а в 2014 і 2015-му різко зріс.

"Метан може надходити з різних джерел, але тут, швидше за все, відіграє велику роль агропромисловий комплекс", - сказав професор Джексон в інтерв'ю Бі-бі-сі.

У фермерському господарстві основними джерелами газу є корови і рисові поля. Перші випускають гази в процесі травлення, ефект у цьому випадку ускладнюється високим загальним поголів'ям рогатої худоби на планеті.

Ще один фактор ризику - рисові поля. У 2012 році вчені виявили, що при підвищеній концентрації вуглекислого газу вони починають виробляти набагато більше метану, ніж в умовах низької концентрації СО2. Рис - основна культура для країн, які вимагають все більше їжі через постійно зростаючого населення.

Метан з різних джерел, як і вуглекислий газ, утворює навколо Землі шар, який перешкоджає тепловому випромінюванню залишати атмосферу, створюючи парниковий ефект.