Фото thtJocie via Flickr

Про це свідчать результати дослідження, проведеного 80 вченими з 12 країн, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Згідно з висновками вчених, океани поглинули з 1970-х років понад 93% загального зростання температури планети. Світовий океан став свого роду щитом від глобального потепління.

Однак це повністю змінило систему життя в океані. Через зміни клімату планктон, медузи, черепахи та морські птахи витісняються в місця, де раніше вони не могли жити через дуже низькі температури.

Відео дня

Читайте такожКліматологи зафіксували рекордні втрати Гренландією крижаного покриву

Через ці процеси, наприклад, змінюється традиційне розташування місць для вилову риби. Це загрожує продовольчій безпеці у світі.

Плутаються і самі тварини, наприклад, кити або птахи не можуть дістати їжу в традиційних для цього місцях. Птахи не можуть зловити рибу поруч зі своїми традиційними місцями гніздування.

Ще одним наслідком цього є поширення тропічних хвороб в нових для них регіонах, попереджають вчені.

Крім того, в результаті зростання температур може відбуватися зараження водойм цвітінням водоростей, знебарвлення коралів і екстремальні погодні явища.

Навіть якщо людство зможе впоратися зі зростанням викидів парникових газів, процес зміни світового океану продовжиться, впевнені вчені. У доповіді підвищення температури світового океану називають "найголовнішим таємним викликом нашого покоління".