REUTERS

Як повідомляється на сайті ООН, середня температура першого півріччя на 1,3 градуса за Цельсієм перевищує доіндустріальні показники кінця XIX століття.

"Мова йде не про показники вище середнього. Ми говоримо про показники, що перевищують всі зареєстровані раніше рекорди. У першому півріччі ми перевершили їх. Ми спостерігаємо стрибок і температури повітря, вміст вуглекислого газу в атмосфері, показники якого значно перевищили наші очікування, і в швидкості танення арктичних льодовиків", - пояснив Девід Карлсон з Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).

Читайте такожЗростання видобутку корисних копалин посилює процеси зміни клімату та загрожує локальними конфліктами - доповідь ООН

Відео дня

Висновки про різку зміну клімату викладені одразу у двох незалежних одна від одної доповідях, підготовлених фахівцями Океанічного і атмосферного управління США та Інституту космічних досліджень імені Годдарда в НАСА.

Середня температура послідовно зростає. Червень став 14-м місяцем серез тих, що б'ють рекорди. Нижче середніх показників XX століття температура останній раз опускалася в грудні 1984 року.

Читайте такожФранція просить активізувати роботу з набуття чинності Паризької угоди по клімату

"Кожен місяць приносить нам нові рекорди. Ми спостерігаємо цю тенденцію десятиліттями. У 2015/2016 роках показники зміни клімату досягли нових рекордів на тлі потужного феномена Ель-Ніньо", - розповів глава ВМО Петтері Таалас.

Вчені попереджають, що хоча "глобальний нагрівач" Ель-Ніньо і закінчився, парникові гази продовжують впливати на погоду. За їхніми прогнозами, у зв'язку з різкою зміною клімату буде зростати кількість природних катаклізмів – тропічних циклонів, періодів нестерпної спеки і проливних дощів.

Як повідомляв УНІАН, раніше генсек ООН закликав ретельніше готуватися до природних катаклізмів, щоб мінімізувати їх наслідки.