REUTERS

Про це повідомляє радіо ООН.

"Тут представлені 30 фотографій, які перемогли в конкурсі на кращі фото італійського узбережжя, де впроваджуються проекти з захисту біорізноманіття. На них зображені італійські національні парки і просто прибережні зони. Ми проводимо такі виставки вже вдруге. У минулому році це були фотографії зелених районів – гір і паркових зон. В цьому році – в центрі уваги блакитні зони – море і океан", - розповів колишній міністр навколишнього середовища Італії Альфонсо Пекораро Сканіо.

Сардинія приєдналася до проекту в 2010 році, коли стало ясно, що забруднення повітря загрожує знищити унікальну флору і фауну острова.

Відео дня

Для досягнення мети використовувався принцип "повного захисту від шкідливого впливу", який передбачає: використання енергії сонця, вітру і води; сортування сміття для подальшої переробки; розфасовку їжі в екологічно чисті упаковки; економію води; вживання в їжу вирощених тут же органічних продуктів.

Читайте такожВчений опублікував інфографіку зміни клімату за 166 років

Виставка, яка відкрилася в ООН, відображає результати такого розумного підходу до ведення господарства.

При цьому італійці готові ділитися досвідом з малими острівними державами світу. Каже Альфонсо Пекораро Сканио.

Читайте такожМеркель назвала терміни ратифікації Німеччиною Паризького угоди по клімату

"Ми хочемо пояснити, як ми можемо допомогти маленьким островам по всьому світу використовувати море, сонце і вітер в якості відновлюваних джерел енергії. У травні 2007 року ми ініціювали створення Форуму тихоокеанських малих острівних держав. Цей проект підтримали в ООН. В якості міністра навколишнього середовища Італії я підписав тоді угоду з керівництвом багатьох острівних держав. У цьому році ми вже пожинаємо плоди нашої співпраці. Вони використовували виділені нами кошти на установку сонячних батарей. В наступному році нашого проекту виповниться десять років. Ми маємо намір розширити його і поширити на інші острівні держави – в Карибському морі, наприклад", - зазначив Сканіо.

Водночас зазначається, що охорона навколишнього середовища не є приводом відмовлятися від туристів. Навпаки, туристичний бізнес залишається головним джерелом доходу острівних держав. Мова йде про те, щоб кошти, виручені від туризму, отримували всі місцеві жителі, а не купка бізнесменів, які володіють готельними комплексами.

Водночас місцеві жителі отримують можливість якось впливати на ситуацію. Так, житель одного з островів Сардинії 85-річний пастух Овіділ Маррас роками вів судову тяжбу з великою будівельною компанією, яка планувала будівництво п'ятизіркового готелю на площі 190 тисяч квадратних метрів. В результаті суд визнав проект незаконним, оскільки покриття настільки великої території бетоном завдало б непоправної шкоди навколишньому середовищу.

Як повідомляв УНІАН, Україна розробила концепцію по боротьбі зі змінами клімату в рамках Паризького угоди