/ franniehaynes.blogspot.com

Про це заявляють екологи, що опублікували статтю в журналі Scientific Reports, передає "РИА Новости".

"Нещодавно ми дізналися, що скорочення чисельності пінгвінів Аделі було пов'язане з глобальним потеплінням. Це означає, що температури в деяких регіонах Антарктики стали настільки високими, що їх зростання не допомагає птахам вижити, а навпаки, заважає їм", — заявила Меган Сіміно з університету штату Делавер у місті Льюїс (США).

Сіміно та її колеги зацікавилися тим, як пінгвіни реагують на зміну клімату, після того, як нещодавно палеонтологи виявили, що минулі епізоди потепління в Антарктиці призводили не до скорочення, як було прийнято очікувати, а до зростання популяцій цих водоплавних птахів. Вчені вирішили перевірити, чи відбувається це сьогодні, простеживши за тим, як змінювався характер міграцій пінгвінів Аделі, а також температура морів та інші кліматичні параметри в останні десятиліття.

Відео дня

Читайте такожУ Східній Антарктиці від голоду померли 150 тисяч пінгвінів

Використовуючи дані спостережень за колоніями цих птахів, зібрані жителями антарктичних станцій, супутниками і морськими експедиціями, вчені створили модель "царства пінгвінів", і простежили за тим, як воно буде реагувати на те, як будуть рости температури впродовж всього залишку століття.

Виявилося, що доля пінгвінів Аделі буде розвиватися не за тим сценарієм, на який вказує палеонтологія — ареал проживання цих птахів і їх чисельність не збільшаться, а помітно скоротяться. До кінця сторіччя, за їх розрахунками, велика частина сьогоднішніх колоній пінгвінів стане непридатною для життя, у результаті чого їх чисельність впаде більш ніж наполовину.

Вже зараз чисельність пінгвінів впала на 80% в деяких регіонах на півострові Антарктичний і в інших теплих регіонах Антарктиди, де найчастіше виникають екстремальні погодні явища.

За словами екологів, найбільше на скорочення чисельності впливали дві речі – аномальна погода під час сезону гніздування і високі температури поверхні моря. Як конкретно вони впливають на життя пінгвінів Аделі, команда Сіміно поки не знає, але планує з'ясувати.

Читайте такожНестача їжі змушує пінгвінів з Аргентини плисти до берегів Бразилії - біологи

Два роки тому інша група екологів розкрила один з можливих механізмів в такому скороченні чисельності пінгвінів, спостерігаючи за колоніями магелланових пінгвінів на узбережжі Аргентини. Виявилося, що їх пташенята гинуть тисячами через спеку й проливні дощі, викликані кліматичними зрушеннями, оскільки у них просто немає засобів захисту від подібних погодних явищ. Можливо, щось подібне відбувається і з пінгвінами Аделі.