REUTERS

Пітер Уодхемс вважає, що Арктика втратить крижаний покрив в цьому або наступному році, передає Lenta.ru. Свої висновки вчений базує на існуючих темпах танення крижаного покриву в північній півкулі і даних Національного центру снігу і льоду США. Згідно з ним, 30 років тому максимальна площа крижаного покриву Арктики (взимку) становила 12,7 млн кв. км. В 2016 році цей показник дорівнював 11,1 млн кв. км.

Читайте такожПлоща льоду в Арктиці влітку може досягти рекордно низького рівняРізницю в 1,6 млн кв. км можна порівняти з площею шести таких країн, як Великобританія. Рекордно низький показник минулого року становить 3,4 млн кв. км і, на думку вченого, до кінця літа - початку осені він може бути побитий, коли площа покриву досягне всього мільйона квадратних кілометрів або навіть нуля.

У разі якщо весь лід розтане, його залишки будуть сконцентровані в районі півночі Канади серед безлічі островів, тоді як в найближчій до Росії акваторії його не повинно залишитися. Останній раз, за оцінками, Арктика була повністю вільна від льоду 100-120 тис. років тому.

Відео дня

Танення льодів Арктики призведе до підвищення середньорічних температур на 0,6 градуса Цельсія, вважає Уодхемс. З цим погоджується і його колега Пітер Глейк. Він, проте, вважає, що так скоро повне танення не відбудеться. Професор Дженніфер Френсіс з Рутгерского університету (США) також вважає, що північ планети повністю звільниться від льоду лише в 2030-2050 роках.