REUTERS

Дослідження опубліковане в журналі Nature, а коротко про нього повідомляє Імперський коледж Лондона (Велика Британія), передає Лента.ру.

У наступному столітті танення льодовика Тоттен призведе до оголення вглиб континенту на десятки кілометрів Східно-Антарктичного крижаного щита. Темпи танення досягнуть критичних значень вже в наступному столітті, а втрата крижаного покриву буде незворотною.

Порівняно з крижаним покривом Західної Антарктиди, Східно-Антарктичний крижаний щит вважається більш стійким. Між тим, цю властивість порушує танення Тоттена. Висновки вчених справедливі за умови збереження існуючих темпів глобального потепління. Вчені і раніше знали про незвичайну поведінку льодовика, але нове дослідження значно погіршило прогноз щодо темпів його танення.

Відео дня

Читайте такожТанення арктичних льодів може призвести до світової катастрофи - вчені

Причиною танення Тоттена вчені називають циркулюючу біля його основи теплу воду. Нове дослідження показало, що після того, як тала вода під льодовиком пошириться вглиб континенту на 100-150 кілометрів, розпад Тоттена різко посилиться. Сам льодовик в цьому випадку повністю припинить своє існування протягом кількох сотень років.