REUTERS

Експерти Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (НУОАД, National Oceanic and Atmospheric Administration) США прогнозують, що це послаблення ефекту Ель-Ніньо може призвести до деякого падіння температур вже в поточному році, повідомляє ТАСС з посиланням на Wall Street Journal.

Ель-Ніньо - циклічне природне явище, що являє собою аномальне потепління поверхневих вод Тихого океану, через яке значно прогрівається атмосфера, що і викликає зміни погоди по всій земній кулі. Відбувається такий кліматичний феномен з інтервалом в 2-7 років. Ель-Ніньо зазвичай супроводжують екологічні катастрофи: посухи, пожежі, зливові дощі, що викликають затоплення величезних територій густонаселених районів, що призводить до загибелі людей та знищення худоби та врожаю в різних районах Землі.

Читайте такожНайтеплішим місяцем за всю історію метеоспостережень став березень 2016-го

Відео дня

"Наслідки Ель-Ніньо в нинішньому сезоні посилилися глобальним потеплінням, які настали в результаті викидів парникових газів і людської діяльності", - зазначає кліматолог НУОАД Джессіка Блунден.

За даними дослідників, аномальні погодні умови дуже серйозно позначилися на Арктиці, так як середні температурні показники Землі опинилися на кілька градусів вище звичайних. "Ці максимуми можуть призвести до рекордно швидкого танення арктичного морського льоду вже влітку цього року, - попереджають учені. - А крижаний покрив буде перебувати на найнижчому рівні з кінця 70-х років минулого століття".

І все ж, за даними експерта НУОАД Кевіна Тренберта, в даний час потужність Ель-Ніньо слабшає. Пікові значення температури океану були зафіксовані в листопаді минулого року. Рекордні для цієї пори року значення температур в нинішньому березні можуть означати "останній подих Ель-Ніньо", упевнений учений.

Вже в цьому році атмосфера почне поступово охолоджуватися, хоча якийсь час океан ще буде зберігати тепло, впливаючи на погоду у всьому світі. Однак 2016 рік навряд чи стане таким же теплим, як попередній. "Шокової рекордної спеки вже не буде точно", - вважає Тренберт.

Читайте такожТанення льодовиків Гренландії та Антарктиди підвищить рівень Світового океану на 25 метрів - вчені

В парі з ним зазвичай виступає інше природне явище Ла-Нінья, що можна перевести як "дівчинка". Як видно з назви, Ла-Нінья - повна протилежність свого попередника. Це природне явище характеризується значним охолодженням тропічної зони Тихого океану, що часто призводить до тимчасового охолодження клімату, провокує природні катаклізми і аномалії.

Проте в нинішньому циклі Ель-Ніньо-Ла-Нінья істотного відступу спеки чекати не доводиться, відзначають дослідники. Це пов'язано з тим, що в цей раз фаза потепління була рекордно довгого, включаючи жаркі роки - 2014 і 2015 і аномально теплі перші місяці поточного року. В результаті, переконані вчені, фази потепління клімату будуть відтепер наступати значно частіше і встановлюватися на більш тривалий період, ніж у попередні десятиліття.