Арктика / ТСН

Це пов'язано з тим, що влітку 2015 року лід і так був надзвичайно тонким, а протягом зими утворилося відносно мало нового льоду, передає Газета.ru.

Прогноз річної площі арктичного льоду за кілька місяців до літа — одне з найскладніших завдань для сучасних полярних дослідників: до кінця сезону танення розмір крижаного покриву буде визначено параметрами вітру, повітря і температури води протягом літніх місяців. Проте основи крижаного покриву закладаються взимку.

Цієї весни прогноз також невтішний, як і навесні 2012 року. Тоді покриття поверхні моря льодом скоротилося до рекордних 3,4 млн кв. км.

Відео дня

Читайте такожВчений: вічна мерзлота на Алясці може почати танути до 2070 року

За словами вчених, проблема полягає в тому, що в багатьох регіонах Арктики новий лід формується вкрай повільно у зв'язку з теплими зимами. Якщо порівняти карту товщини льоду попередньої зими із зимою 2012 року, то стане очевидним, що поточний стан льоду такий само, як і навесні 2012 року, а в деяких місцях лід навіть тонший.

Більш того, поточна втрата льоду буде досить велика, щоб нівелювати все зростання протягом відносно холодних зим 2013 і 2014 років.