антарктида / Фото УНИАН

Цього тижня від льодовика Антарктиди відколовся величезний айсберг. Про це, посилаючись на дані з супутника, повідомило міністерство морського та рибного господарства Республіки Корея, передає "ТАСС".

Читайте такожКліматологи винайшли новий спосіб прогнозування посухи на островах

За інформацією вчених, розкол в районі антарктичного льодовика Нансена стався в 50 км від південнокорейської науково-дослідної станції імені Чан Бо Го. Товщина гігантської крижини, вже почала розпадатися на два великі фрагменти, складає в різних місцях від 100 до 900 м. її площа – 205 кв. км.

Відео дня

Як повідомило міністерство, спостереження за крижиною продовжує вестися і зі супутника "Аріран - 5".

Влада Південної Кореї висловила занепокоєння з приводу безперервного танення крижаного покриву на полюсах Землі.

"Величезна тріщина довжиною близько 30 км вперше була виявлена ще у січні 2014 року, протягом останніх двох років з цього розлому продовжували випливати потоки води, що утворилися в результаті танення льодів. На айсбергу встановлений навігатор GPS, який фіксує його пересування", - додали у відомстві.

Читайте такожПівнічний полюс рухається на схід через людську активність - вчені

"Якщо Антарктида повністю позбавиться від льодового покриву, рівень Світового океану підвищиться на 70 метрів. У найближчому майбутньому цей айсберг розтане, що значною мірою вплине на збільшення обсягів морської води", - підкреслюється в доповіді.

Південнокорейське міністерство розпорядилось залучити додаткове професійне обладнання, яке, як очікується, дозволить вченим здійснювати ретельне спостереження за таненням льодовика в Антарктиді: "Нам потрібно детально проаналізувати фактори, що стали причиною руйнування крижаного покриву".

Уряд Кореї планує направити до Південного полюса криголам "Араон", з якого спостерігатимуть за гігантським айсбергом.