wikimedia.org

Їх дослідження показує, що попередній аналіз значно недооцінив кількість островів, які зіткнуться з посухою. Детальніше з роботою можна ознайомитися в журналі Nature Climate Change.

Модель загальної циркуляції (МЗЦ) – це глобальна модель атмосфери і океану, що враховує безліч різноманітних джерел енергії, таких як випромінювання Сонця, приховану теплоту і т. д. При врахуванні параметрів випаровування вологи над сушею і моделі морського льоду МЗЦ стає основою для Глобальної кліматичної моделі, що використовується для прогнозу погоди і перспективних оцінок зміни клімату. Проте через розміри розрахункової модельної комірки 240х210 км модель не може передбачити зміни клімату на невеликих островах, пише Газета.ру.

Для вивчення впливу кліматичних змін на острови дослідники внесли деякі доповнення в модель МЗЦ, які описують зміну кількості прісної води на невеликих ділянках суші. Запаси прісної води залежать від двох факторів – кількості опадів та швидкості випаровування вологи. Модель загальної циркуляції з хорошою точністю пророкує кількість опадів як на суші, так і над океанами, але розрахувати темпи випаровування набагато складніше.

Відео дня

Щоб оцінити випаровування з невеликих ділянок суші, автори дослідження використовували метод, названий ними «Тест сліпий свині». Він полягає в оцінці впливу острова чи групи островів на параметри клімату, таких як температура і вологість, всередині океанічної модельної комірки. У разі якщо вплив островів на клімат в комірці незначний, то темпи випаровування оцінюються як випаровування з поверхні океану, без урахування наявності острова в розрахунковій клітинці.

Розрахунки показали, що попередні оцінки негативного впливу кліматичних змін на острови значно недооцінені. До середини століття з проблемою нестачі прісної води зіткнуться понад 73% невеликих островів.