REUTERS

У ній вчені прогнозують руйнування льодовиків Гренландії та Антарктиди, руйнівні бурі і цунамі, що несуть на береги гігантські валуни, передає Lenta.ru з посиланням на видання Gizmodo.

На думку вчених, процес починається з танення льодовиків, яке відбувається вже зараз. Прохолодна вода, потрапляючи в океан, лягає на більш теплу і щільну морську воду. Цей процес порушує нормальну механіку циркуляції води, завдяки якій товща води перемішується, а тепло з глибин океану виходить на поверхню.

Читайте такожВчені створили карту найбільш постраждалих від змін клімату місць на Землі

Відео дня

Унаслідок цього тепла вода "консервується" в океані, ще сильніше розмиває льодовики, тому в океан потрапляє нова вода з льодовиків, що тануть, і рівень моря різко підвищується.

Порушення в роботі океанічних процесів циркуляції води, крім того, призводять до наростання температурних контрастів: тропіки стають спекотнішими через глобальне потепління, а Західна Європа і Північна Америка постраждають від холоду. Такі температурні контрасти, йдеться у статті, й призведуть до катастрофічних цунамі і тайфунів.

Раніше фахівці фахівці NASA заявляли, що швидкість танення льодовиків вже скоро дійде до незворотної точки, а саме - через 60 років. Передається, що під воду підуть такі міста, як Лондон, Париж, Токіо.