REUTERS

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Nature Climate Change, передає Російська служба Бі-Бі-Сі.

З 1980 року кліматичні умови в Шампані, Бургундії і Бордо змінилися, що вплинуло на якість урожаю винограду, прийшли до висновку вчені з Гарварду.

На перший погляд, зміни не радикальні, але вже зараз помітно, що в порівнянні з 1980 роком урожай почали збирати на два тижні раніше.

Відео дня

Читайте такожДо 2050 року доступність їжі скоротиться на третину - вчені

Кілька разів за останні роки виноробні регіони відзначали рекордно високі врожаї.

Однак якщо температура буде рости і далі, то підуть менш сприятливі зміни.

Сорти винограду піно-нуар в Бургундії або мерло в Бордо вже не зможуть так легко адаптуватися до зміни клімату. Найкращі умови для шардоне складуться на півдні Англії - цей регіон стане новою Шампанню.

Читайте такожВчені пояснили, як масова вирубка лісів впливає на врожайність на планеті

У багатьох країнах виробники вина порівняно легко пристосовуються до мінливих кліматичних умов, перемістивши виробництво в інший регіон. У Франції це важко через географічну прив'язку сортів вин.