fish.gov.ru

У XX столітті рівень моря піднявся на 14 сантиметрів, більше, за попередні майже 3 тисячі років. На думку вчених, явище прямо пов'язане з глобальним потеплінням, без якого цей показник був би щонайменше в два рази нижчим. Про це йдеться в опублікованому Proceedings of the National Academy of Sciences дослідженні. Його цитує Російська служба ВВС.

Читайте такожТанення льодовиків Гренландії та Антарктиди підвищить рівень Світового океану на 25 метрів - вчені

Вчені помітили, що темпи підвищення рівня моря почали різко зростати після завершення Малого льодовикового періоду і з початком промислової революції у ХІХ столітті. Вони також вважають, що в нормальних екологічних умовах рівень Світового океану в минулому столітті виріс би не більше, ніж на сім сантиметрів.

Відео дня

Згідно з дослідженням, на попередньому етапі кліматичного циклу, між 1000 і 1400 рр., рівень Світового океану знизився на 7,5 см, що відповідало зниження середньорічної температури повітря приблизно на 0,2 градуса Цельсія.

Зараз же середня температура на планеті приблизно на 1 градус вища, ніж наприкінці XIX століття.

Крім того, йдеться в дослідженні, не був би виключений і варіант, при якому рівень моря навіть опустився б, нехай і не більш ніж на три сантиметри. У нинішніх умовах можливий варіант, при якому рівень Світового океану почне підніматися ще швидше, ніж зараз.

Автори матеріалу нагадують, що про зв'язок глобального потепління з підвищенням рівня моря було відомо і раніше, однак досліджень, які б охоплювали майже три тисячі років, досі не було. Під час роботи над ним вчені проаналізували дані, отримані під час археологічних досліджень по всьому світу.