REUTERS

Можна також побачити й регіони, на яких глобальні кліматичні зміни позначилися меншою мірою, передає Naked Science з посиланням на наукове видання Nature.

Підсумком роботи дослідників стала карта, яка наочно показує нам, які райони постраждали більше, а які – менше. При її складанні науковці використовували супутникові дані, які були отримані в період з 2000 по 2013 рік.

Читайте такожУ рекордно спекотних роках ХХІ століття вчені звинуватили людство

Відео дня

Карта була створена на основі аналізу температури повітря, доступності води, а також хмарного покриву. Вчені здійснили розрахунки для кожної окремо взятої ділянки суші в 5 кв. км. Деякі місця на Землі, як, наприклад, Сахара або Антарктика, не були класифіковані через свою безплідність, однак решту вдалося успішно "розсортувати".

naked-science.ru

На карті видно, як змінювався клімат за останні чотирнадцять років. Ділянки, позначені зеленим кольором, непогано адаптувалися до нових умов. Сюди відносяться, наприклад, Австралія, а також (частково) південна частина Південної Америки. На противагу цьому північна частина цього континенту, навпаки, адаптувалася гірше. Такі місця позначені на карті червоним кольором. Серед районів, на яких кліматичні зміни позначилися драматично, виявилася й Скандинавія.

Раніше дослідники повідомили, що з 1900 року температура повітря в Арктиці досягла найвищих показників. З жовтня 2014 року по вересень 2015 року температура виявилася на 1,3 градуса Цельсія вищою від середніх показників.