с

Через це посилилося ультрафіолетове випромінювання, яке викликало різку зміну фауни в морях. Про це з посиланням на Science пишуть "Метеовести".

Читайте такожГеофізики представили новий сценарій втрати крижаного покриву Землі

Відео дня

Зараз вважається, що магнітне поле змінюється раз на мільйон років. Але американські геологи припускають, що в эдіакарский період такі зміни відбувалися у 20 разів частіше, ніж зараз. Докази цього вони виявили, вивчаючи намагніченість гірських порід віком 550 млн років в Уральських горах. Відомо, що під час зміни напряму магнітне поле слабшає, через що зменшується захист поверхні Землі від ультрафіолетового випромінювання і космічних променів.

Прийнято вважати, що зміна поля займає приблизно 7000-10000 років. За цей час до 20-40% озону в атмосфері могло руйнуватися, збільшуючи потік ультрафіолету в два рази. В таких умовах виживати краще будуть організми, які захищені від дії небезпечного випромінювання.

Саме цим можна пояснити кембрійський вибух фауни нового типу. Маючи очі складного типу, істоти краще відчувають світло і успішніше шукають укриття від радіації, наприклад, пірнаючи на глибину. Тверді покриви і мушлі — це додатковий захист від радіації. Здатність рити нори у морському дні також стає перевагою.

Читайте такожNASA представило кольорове відео соляних кратерів на Церері

Автори пояснюють, що півмільярда років тому океани кишіли різноманітними м'якими організмами, які сягали часто метрової довжини. Тварини рили нори в товстих бактеріальних матах, що встеляли морське дно. Ці мулисті шари служили бар'єром для кисню, тому морське дно ще не було населеним. Потім трапилася екологічна катастрофа, і докембрійський розквіт життя закінчився так званою котлинською екологічною кризою, в якій вимерла більшість фауни на Землі.

Приблизно 542 млн років тому моря стали наповнюватися абсолютно новими видами фауни, з іншим будовою тіла, з твердими органами та покривами, складно влаштованими очима. Істоти активно рили нори, порушили цілісність бактеріальних матів, і кисень з атмосфери почав досягати морського дна, створивши нову жилу нішу.

Повідомляється, що автори роботи планують вивчити гірські породи эдіакарского періоду на інших континентах. Зразки цих порід можуть зберігати сліди первинної намагніченості, а за ним можна відновити періоди зміни магнітного поля.