REUTERS

Його вчені Китайської академії наук (КАН) порівняли із "масштабами глобального потепління за останнє століття", передає Naked Science.

Згідно з дослідженням, температура повітря в Пекіні в дні новорічних свят знизилася майже на один градус Цельсія. "Це можна порівняти з масштабами глобального потепління за останнє сторіччя", – пояснив провідний автор дослідження Чжан Чжиєнг з Інституту фізики атмосфери КАН.

Читайте такожСмог в Пекіні та інших містах Північного Китаю досяг "загрозливого" рівня

Відео дня

Вчений пояснив, що у святкові дні жителі столиці виїжджали за місто, в села до родичів, унаслідок чого змінився "феномен міського острова тепла" (urban heat island – UHI) – мікроклімат у місті, пов'язаний з виробленою людиною енергією.

За даними Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК), з 1880 по 2012 рік середня світова температура повітря підвищилася на 0,85 градуси Цельсія.

Зниження температури повітря в Пекіні через зміни парадигми "феномена міського острова тепла" за тиждень склало 0,83 градуси Цельсія (у нічний час). За словами китайських вчених, необхідно вжити низки заходів для відновлення рівня UHI, зокрема, розширити зелені зони і пофарбувати дахи міських будівель у білий колір.

Раніше УНІАН повідомляв, що на горі Дой Інтханон та в інших часто відвідуваних туристами гірських районах провінцій Чіангмай і Чіанграй на півночі Таїланду нічні температури впали до нуля – мінус одного градуса.