REUTERS

Європейське агентство з навколишнього середовища прогнозує, що якщо не будуть вжиті необхідні заходи, величезним територіям Європи загрожують повені. Звіт організації цитує Lenta.ru.

Читайте такожПоглинання тепла океаном за останні 18 років зросло вдвічі - учені

Згідно з дослідженням, до 2050 року економічний збиток від повеней збільшиться у п'ять разів, а до 2080-го — у 17. Серед територій, що знаходяться під загрозою, називаються низинні райони, розташовані в долинах великих річок, насамперед Рейну і Дунаю.

Відео дня

Відзначається, що за останні сто років у Європі знищено 90% заплав річок, які під час повеней захищають розташовані нижче за течією регіони від надлишку води. Агентство склало прогноз на підставі аналізу попередніх повеней з урахуванням збереження темпів глобального потепління і відсутності заходів боротьби з ним.

За даними дослідження, з 1980 по 2010 рік в 37 європейських країнах було зареєстровано 3563 повені. Найбільше число лих сталося в 2010-му (321 повінь у 21 країні).

Найбільше схильні до повеней райони заселені в Італії (6,7 мільйона осіб, або 11% населення), а в Угорщині найбільша питома вага населення, що проживає у такій місцевості (1,8 мільйона осіб, 18% населення).

Кліматологи підкреслюють, що з плином часу від таких стихійних лих страждатимуть усе більше людей і територій. Вчені пропонують комплексне рішення проблеми повеней у Європі. З одного боку, воно включає в себе боротьбу з глобальним потеплінням, з іншого — відновлення природної екосистеми водойм і річкових заплав.