Ледники западной Антарктиды за последние десять лет стали таять на 70 процентов быстрее  / snegidhi.com

До такого висновку дійшли німецькі та британські вчені, автори статті в журналі Scientific Reports, передає Lenta.ru. 13 з 15 найбільш спекотних років за всю історію спостережень припали на ХХІ століття. Шанси на те, що це сталося незалежно від викидів парникових газі, вчені оцінили як один до 5 тис. (мінімум) і один до 170 тис. (максимум). На момент написання статті дані за 2015 рік ще не були отримані, однак вони ще більше знижують імовірність "випадкового" потепління.

Читайте такожNASA назвало найспекотніший рік за всю історію спостережень (відео)

"Природні кліматичні коливання змушують температуру підвищуватися і знижуватися протягом декількох років, а не "стрибати" хаотично від одного року до іншого. Тим більш складним виявилося завдання відокремити природні коливання від рукотворних зрушень", - заявив провідний автор статті Майкл Манн.

Відео дня

Нові розрахунки дали дещо скромніші цифри, що часто наводять ЗМІ (один на 27 млн, один на 650 млн). Однак реалістичними недавні рекордні температури стають тільки в тому разі, якщо врахувати антропогенне глобальне потепління, стверджують вчені.

У січні 2016 року кліматологи з Потсдамського інституту дійшли висновку, що людство стало геологічною силою, здатною відсунути настання наступної льодовикової епохи. Побудувавши модель клімату Землі, що враховує атмосферні, морські, льодовикові фактори, вчені з'ясували, що навіть обмежене втручання людини в природний баланс вуглецю на планеті (викиди від тисячі до півтори гігатонн) відсуває настання наступної льодовикової епохи на 100 тис. років.