earth.nullschool.net

Потужний шторм в Північній Атлантиці, той самий, який викликав серію торнадо в США та катастрофічні повені, приніс на Північний полюс теплі повітряні маси і викликав рекордне потепління. Про це повідомляє The Washington Post.

Читайте також2016 ризикує стати третім поспіль рекордно спекотним роком – синоптики

У середу вранці температура на величезній території навколо Північного полюса варіювалася між 30 і 35 градусів за Фаренгейтом (-1.1 - +1,6 за Цельсієм). На широті 87,45 градуса північної широти бакен 6400476 показав максимум — 0,7 градуса тепла. Метеорологи відзначають, що 30 грудня на Північному полюсі було так само тепло, як в Чикаго.International Arctic Buoy Programme

Відео дня

"Аномальна ситуація склалася завдяки двом потужним погодним явищам. Система низького тиску (циклон), яка йде по США і Північній Європі, разом із системою високого тиску (антициклоном) над Сибіром видавили до Північного полюса тепле середземноморське повітря", - цитує метеорологів lenta.ru.

Читайте такожМайже вся Україна зустріне Новий рік зі снігом

Навколо антициклону повітря рухається за годинниковою стрілкою, навколо циклону — в протилежному напрямку, і в результаті при зближенні обох систем висмоктує повітря ніби пилососом. Незвичайними є не самі погодні явища, а їх інтенсивність і потужний комбінаторний ефект.

Нагадаємо, синоптики вже визнали, що 2015 рік став найтеплішим за всю історію спостережень.