REUTERS

Як заявив офіційний представник метеорологічного управління КНР Чжан Цзуцян, в цьому році було повторено рекордно високий рівень середньорічної температури 2007 року, повідомляє ТАСС.

У цьому році погода в Китаї поставила цілий ряд "рекордів". Так, найбільша амплітуда коливання температур була зафіксована в повіті Удаляньчі, що розташований недалеко від російського Благовєщенська. За один день 24 лютого повітря в цьому районі охолов на 20,8 градуси.

Читайте також2015 рік стане другим найспекотнішим роком у Європі – метеорологи

Відео дня

Однак, згідно з повідомленням, більшість "сверхпоказників" пов'язані саме з надзвичайно високими температурами. Зокрема, на 66 метеорологічних станціях у різних районах країни протягом року були зафіксовані небувалі для цих місць значення.

А в середині липня в синьцзянському селищі Кюмюш був відзначений найтриваліший безперервний період за кількістю спекотних днів, число яких досягло 20. Чжан Цзуцян не виключив зв'язку між порівняно високою температурою повітря і виникненням смогу.

"Цей рік, як і 2007, став найтеплішим за всю історію метеорологічних спостережень. Ми уважно стежимо, чи висока температура впливає на смог і чи існує якийсь зв'язок між цим явищем і тим, наскільки прогрілося повітря", - сказав офіційний представник китайської метеослужби.

Він зазначив, що восени смоги виникали набагато частіше, ніж в аналогічний період минулого року.

"З листопада цього року екологічна стійкість атмосфери в цілому погіршилася", - сказав Чжан Цзуцян. За його словами, особливо важка ситуація склалася з середини листопада в Північному Китаї та ряді східних регіонів країни, де вже чотири рази фіксувався високий і середній рівень забруднення повітря. Зокрема, в деяких районах Пекіна концентрація в повітрі частинок PM 2,5 перевищувала 700 мікрограмів на кубічний метр (при нормі ВООЗ в 25 мікрограмів), а в центральних районах провінції Хебей цей показник перевищував 1000 мікрограмів.