kosht.info

Про це повідомила УНІАН начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.

Читайте такожНа Миколая Київ встановив черговий температурний рекорд, перевищивши позначку 1904 року

«У наступні п'ять днів ми очікуємо високу температуру, навіть з підвищенням. Можливе відновлення ростових процесів на полях», - сказала вона.

Відео дня

При цьому Адаменко підкреслила, що очікуване відновлення зростання посівів не зможе кардинально поліпшити їх стан.

Вона також повідомила, що 29-30 грудня очікується різке похолодання до 10-15 градусів морозу.

«Дуже ймовірне різке зниження температури 29-30 числа до мінус 10, мінус 15, може бути, на півночі і нижче», - сказала Адаменко, зазначивши, що захистити озимі від морозу міг би сніговий покрив, але найближчим часом невеликі опади очікуються тільки у вигляді дощу і не на всій території України.

За її словами, метеорологи не можуть поки прогнозувати, скільки триватимуть холоду. Посіви зазнають істотних збитків, якщо морози без снігу протримаються 5-7 днів.

Як повідомляв УНІАН, висока температура повітря і відсутність вологи в грунті в серпні-жовтні істотно сповільнили хід осінньої посівної в Україні. Внаслідок пізнього посіву в сухий грунт озимі демонструють слабкий розвиток, що загрожує втратами врожаю в разі холодної зими.

Аграрії планували відвести під озимі культури врожаю 2016 року 7,4 млн га, а відвели, за даними Міністерства аграрної політики і продовольства, 7,1 млн га. Відомство повідомляло, що проблемна посівна призвела до прямих збитків аграріїв на 11 млрд грн при тому, що вартість усіх осінніх польових робіт оцінювалася в 80 млрд грн.