REUTERS

Про це повідомила старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного інституту Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) і НАН України Світлана Краковська.

"Дослідження свідчать про те, що у нас не буде великих змін річної кількості опадів і річкового стоку, але у нас буде внутрішньорічний перерозподіл опадів. Ми будемо мати більше опадів у зимово-весняний період і менше опадів влітку, і на це повинні звертати увагу всі сфери діяльності, в тому числі й сільське господарство – відповідно будувати графіки посадки", – сказала вона.

Читайте такожВересень 2015 року став найспекотнішим в історії, винна - людина

Відео дня

Експерт зазначила, що Україна не відчуває дефіциту води завдяки великій кількості річок, але водночас належить до найменш забезпечених власними водними ресурсами країн Європи через забруднення води.

Як зазначила присутня на прес-конференції начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко, в 2015 році Україна пережила найсильнішу за всю свою історію посуху, коли навіть у північних та західних областях відчувалася нестача вологи в ґрунті і пересохло безліч річок.

«Пересохло дуже багато річок, пересохли криниці, це була трагедія. І ситуація не змінилася. Тобто в Україні історичне маловоддя. Щоб водний баланс відновився, потрібно дуже багато опадів, потрібно багато часу», – зазначила Адаменко.

Раніше УНІАН повідомляв, що майбутня зима буде в межах температурної норми помірно-континентального клімату, однак холоднішою, ніж минула. Найбільш холодними місяцями стануть грудень і січень, а лютий, за прогнозами синоптиків, буде м'яким.