Ученіе-климатологи предложили бороться с потеплением с помощью алмазной піли / snegidhi.com

Це більш безпечний метод рукотворного охолодження клімату, ніж розпорошення сульфатних аерозолів, стверджують автори статті в журналі Atmospheric Chemistry and Physics, передає Lenta.ru. Для боротьби з глобальним потеплінням зараз широко обговорюються нові способи геоінженерії - наприклад, розпилювання в небі суміші сульфатів з водою, щоб вона відбивала і розсіювала сонячне світло (що імітує викликане виверженнями вулканів похолодання).

Читайте такожКліматологи визначили найспекотніший рік за всю історію спостережень

Проте вчені з Гарварду запропонували більш безпечний для навколишнього середовища склад суміші - пил з нанорозмірних частинок алмазів або оксиду алюмінію. При всій дорожнечі алмазів цей метод управління сонячним випромінюванням не є нереалістичним, стверджує Дебра Вайзенштайн.

Відео дня

При попаданні сульфатів в атмосферу утворюється сірчана кислота, що руйнує озоновий шар. Крім того, сульфати поглинають світло на певних частотах, через що нагрівається нижня частина стратосфери - це, в свою чергу, непередбачуваним чином вплине на клімат. Нарешті, сульфати розсіюють світло: це прискорить ріст рослин, але знизить ефективність роботи сонячних батарей.

Окис алюмінію і алмази не приведуть до таких проблем: їх розпорошення менше впливає на озоновий шар, менше нагріває стратосферу і не підвищує обсяги розсіяного світла, що досягає поверхні Землі. Алмазний пил, за підрахунками дослідників, буде на 50% ефективніший окису алюмінію.

Хоча алмазний пил коштує набагато дешевше цілісних алмазів (близько $100 за кг), для врівноваження навіть кількох відсотків викидів парникових газів буде потрібно щорічно розпорошувати сотні тисяч тонн (і коштувати це буде кілька мільярдів доларів). Тим не менш автори проекту впевнені, що в майбутньому (до 2065 року) розпилювання 450 тис. тонн обійдеться кожному з 10 млрд жителів Землі всього в $5.