REUTERS

В кінці століття, між 2071 і 2100 роками внаслідок глобального потепління у регіонах навколо Перської затоки буде настільки спекотно та волого, що у певні години перебувати там буде небезпечно для життя. Про це йдеться в журналі Nature Climate Change, статтю з якого коротко передруковує New York Times.

Читайте такожВересень 2015 року встановив новий світовий рекорд спеки - вчені

Метеорологи зробили такі висновки, використовуючи уявлення про так звану температуру мокрого термометра. Її приймає в повітрі вода, що випаровується. Ця температура вимірюється спеціальним приладом — психрометром. Тіло людини охолоджується, головним чином, при випаровуванні рідини з його поверхні. У разі критичного значення температури мокрого термометра це стане неможливим.

Відео дня

Читайте такожГлобальне потепління може спровокувати льодовиковий період

Американські вчені вважають, що вже з 2071 року температура "мокрого термометра" у деяких регіонах Перської затоки, наприклад, Катарі, ОАЕ та Ірані, сягне 35 градусів Цельсія. Дубаї, Доха і Абу-Дабі – також у зоні ризику. Вже сьогодні середньорічні температури в цих та інших населених пунктах близькі до критичних значень.

Серед іншого, стане неможливим хадж у Мекку. Також в небезпеці видобуток нафти.

Відзначається, що вже цього року денна температура на розташованих поруч із затокою територіях перевищила 50 градусів, а нічна — 30. У перерахунку на температуру мокрого термометра це відповідає 34,6 градусам Цельсія.

Метеорологи вважають, що в разі зниження викидів парникових газів країнами можлива підтримка сформованих кліматичних умов або зниження середньорічних температур на Близькому Сході. Це може запобігти потенційній безлюдності регіону.