REUTERS

Це може серйозно вплинути на клімат Землі, заявила журналістам професор кафедри геології та розвідки корисних копалин Наталія Шахова, повідомляє ТАСС.

"Метан - це газ, який утворюється в осадових товщах світового океану, він сотні тисяч років не міг виходити у воду, надходити в атмосферу, тому що мерзлота, як кришка, закривала зверху величезні депозити газу. Зараз мерзлота теплішає і стає проникною (у зв'язку із зміною термічного режиму - УНІАН), вона більше не працює як кришка", - сказала Шахова.

Читайте такожКліматичні зміни прискорюють міграцію людей з Африки – вчений

Відео дня

За даними професора кафедри геології і розвідки корисних копалин ТПУ Ігоря Семилєтова, деградація підводної мерзлоти викликана підвищенням води в Світовому океані.

"В мерзлоті утворюються "колодязі" - газові колектори, через які метан здатний проходити. Він може виходити, як газ з пляшки з шампанським, тому що газ знаходиться під тиском. Це може призводити до масованих викидів залпів газу на східному сибірському шельфі і мати кліматичні наслідки. Змінюється концентрація метану в атмосфері, що призведе до збільшення температури на планеті, а якщо температура буде змінюватися, то, відповідно, буде змінюватися і все інше", - зазначила Шахова.

Вплив деградації підводної мерзлоти на шельфі прийняло "загрозливий масштаб"

Крім того, вчені в ході досліджень виявили, що вода перенасичена "парниковим" вуглекислим газом. "У воді на східному сибірському шельфі йде емісія (викид) двоокису вуглецю в атмосферу. Це була найбільш несподівана знахідка. Вода в цьому регіоні кисла, це означає, що вона агресивна, вона руйнує рівновагу, кальцій морських організмів, змінює біологічну масу цих спільнот і харчову базу учасників харчового ланцюга, змінюється екологія морської екосистеми, що є небезпечним моментом", - додала співрозмовниця.

Читайте такожВчені вважають, що серія різких змін клімату, а не люди, знищили мамонтів

Вона пояснила, що якщо на інших ділянках світового океану вплив деградації підводної мерзлоти тільки починається, то на сибірському шельфі воно прийняло "загрозливий масштаб". Зараз вчені на базі ТПУ намагаються інтегрувати кліматичний аспект з економічним і геоінжнерним аспектами, щоб спрогнозувати, як мінімізувати кліматичні ризики, а також оцінити весь обсяг вуглецевої сировини в Арктиці і підготувати практичні рекомендації щодо уникнення небезпек при його видобутку. У цих масштабних міжнародних дослідженнях беруть участь 15 університетів світу з Росії, США, Швеції, Нідерландів, Англії та інших.