Якутия

Про це повідомив сьогодні заступник директора із науки Інституту нафтогазової геології і геофізики в РФ Ігор Єльцов, передає ТАСС.

За його словами, на ці думки вчених навели дослідження Ямальських кратерів, однією з причин утворення яких називають руйнування газогідратів з виділенням метану, що призводить до вибуху.

"Метан у вигляді газогідратів, в основному, надійно похований. Але є зони ризику, де триває деградація вічної мерзлоти і де потрібно особливо уважно вивчати локальні поточні зміни клімату. Говорити про газогідратну катастрофу, напевно, передчасно, але якщо потепління буде йти такими ж темпами, то в зоні ризику опиняються наші газові ямальські міста: Новий Уренгой, Надим, Салехард", - сказав учений.

Відео дня

Читайте такожВеличезний провал у землі в Пермському краї Росії збільшився в рази (фото, відео)

За його даними, запаси газу метану у світі оцінюються в 200 трлн кубометрів, а його "твердої" форми - газогідратів - в 1 млн разів більше.

У Росії приблизно на 33 відсотків території є області вічної мерзлоти, де потенційно можуть бути газогідрати метану.

За словами вченого, глибина мерзлотного шару в різних районах Нового Уренгоя коливається від 8 до 20 метрів. Газогідрати перебувають у захищеній температурній зоні і тому поводитимуться досить стабільно.

На початку вересня УНІАН повідомляв, що провал у Солікамську (Пермський край, Росія) значно збільшився в розмірах. Про те, що воронка стала в два рази більшою, свідчать знімки, зроблені з повітря.