en.wikipedia.org

Дані, отримані з тропічних низовин Центральної Америки, показали, як діяльність людини, розпочата понад 2000 років, продовжує впливати на умови життя сьогодні.

Читайте такожВчені висунули нову гіпотезу про творців цивілізації майя

Дослідники кажуть, що епоху майя можна розуміти як початок антропоцену - періоду, коли діяльність людини стала сильно впливати на умови навколишнього середовища. «Найпопулярніші джерела говорять про початок антропоцену і впливу людини на клімат з тих пір, як відбулася промислова революція, але ми дивимося глибше в історію», - заявив професор географії та навколишнього середовища в Університеті Техасу Тім Біч.

Відео дня

При цьому професор підкреслив, що, безумовно, процеси впливу на навколишнє середовище з боку людини прискорилися в XX столітті, тим не менш процес почався задовго до цього часу.

Аналізуючи вплив майя на клімат, рослинність, гідрологію і літосферу в період від 3000 до 1000 років тому, дослідники виявили, що передові міські і сільські інфраструктури майя змінили екосистеми в межах важливих тропічних лісів.

Дослідники визначили 6 маркерів, що вказують на масштабні перетворення майя: глиниста порода, унікальне поєднання ґрунтів, вуглецеві ізотопні співвідношення, масштабне хімічне збагачення, будівельні руїни і зміна ландшафту.

Наприклад, поблизу заболочених місць через вирощування зерна та сільського господарства в принципі посилилися вуглецеві відношення ізотопу, що і було виявлено в розрізах грунту. Дослідники також відзначили різке збільшення відкладень фосфору всюди.

Найбільший вплив майя на навколишнє середовище виявляється в зміні ними ландшафту. Дослідники вважають, що це демонструє, як майя управляли водними ресурсами, щоб адаптуватися до зміни клімату. «Геохімічні зміни показали, що деякі водно-болотні угіддя були природними, в той час як інші були створені штучно — для вирощування сільськогосподарських культур для чисельного населення», - пояснила завідуюча кафедрою географії та навколишнього середовища Шеріл Люззаддер-Біч.

Дослідникам вдалося багато дізнатися про те, як майя змінили своє середовище для створення величезних польових систем і як реагували на підвищення рівня моря. Вирубка лісів і інше землекористування сприяли потеплінню і висушуванню регіонального клімату, а багато лісів і донині залежать від діяльності майя: різні структури, тераси і водно-болотисті угіддя існують досі.